Menu

Portlands Place\

A place to work, rest and play

A new build-to-rent scheme, Portlands Place completes the primary axis of East Village – an anchor within the Queen Elizabeth Olympic Park masterplan

Designed by Hawkins\Brown and constructed by Mace, Portlands Place provides 524 homes with a focus on communal spaces and social interaction within a brightly coloured façade that distinguishes it from its neighbours.

The latest design thinking has been employed to provide a socially-unified building, with shared amenities, workspaces, bars and cafes that foster interaction between residents, encouraging people to put down roots in this new part of London.

524

new homes
for the build-to-rent market

The two towers – at 26 and 31 storeys – and two ten-storey pavilions are merged into a single interconnected development through a double-height inhabited skybridge.

It provides generous space for shared living including lounges, communal dining rooms, a cinema room, wellness studio, along with room for informal working and meeting.

These spaces open out onto extensive roof gardens that provide fantastic views across London and the Olympic Park.

“We wanted the building to be as colourful as possible: to make it stand out from the surrounding apartment buildings, for it to become a destination and for it to remind people that it is the last plot on the Athletes’ Village against the planting in the Olympic Park.”

Russell Brown Founding Partner

Built using High Rise Solutions (HRS), Mace’s specialised MMC system, it was possible to reach a momentum of installing a floor per week – thereby reducing vehicle movement by 40% and significantly reducing environmental disruption, noise, and pollution.

The ground floor of the tallest tower contains the super-lobby, where the concierge and building management come together at a hotel-style front reception desk.

There is also an automated e-commerce delivery and collection facility. Co-working space can be found on the ground floor of the western block.

“We took the four separate buildings identified in the masterplan and fused them together as a single community.

We linked the towers with a skybridge as a focus for ample amenity space in the centre of the building, accessible for everyone, making sure that there were no second-class citizens.”

Russell Brown Founding Partner

The building’s pre-cast façade is in keeping with the established architecture of East Village, but the vibrant colour scheme and coloured glass balconies is a provocative departure from the background colours of the rest of the Athletes’ Village.

The different colour schemes on the two towers reflect their different contexts; the greens and blues picking up the colours of the wild flowers in the park and the orange and reds reflecting the emerging urban scene of Stratford city.

Project Summary

Project Team

Project Manager:Cast Real Estate & Construction Consultancy
Structural Engineer:Walsh
Services Engineer:Hurley Palmer Flatt, CBDSP
Landscape Architect: Townshend, HED
Cost Management: Arcadis
Acoustic Consultant: RBA
Facade Consultant: Inhabit
CDM Principal Designer:Orsa Projects
Planning Consultant: QUOD
Fire Consultant: BB7

Type in your search and hit enter