Menu

Tottenham Court Road Station (Elizabeth line)\

Introducing the Elizabeth Line

Welcome to one of the central stations on London's new Elizabeth line.

One of London’s busiest transport interchanges, our transformation reshapes this key part of the city's infrastructure, improving the public realm and enhancing the experience of those who use it every day.

Having worked on Tottenham Court Road for nearly 30 years, we know the station very well and were accustomed to the complex engineering and design challenges that this project required.

Platform for Design: Tottenham Court Road Station

As the Elizabeth line platforms run for nearly half a mile, allowing people to move from St Giles Plaza to Covent Garden in the centre of Soho, the design of the new entrances needed to reflect these different areas. To ensure that travellers could intuitively navigate their way through this space, we carefully selected a material palette and use of colour that references the station's locality, adding both visual and cultural markers within the station.

The western ticket hall uses a darker palette - as well as artwork from Richard Wright and Douglas Gordon - to instil a more cinematic character that reflects Soho's personality. This contrasts with the eastern ticket hall, which welcomes users with the bright, colourful artwork of Daniel Buren and the restored 1960s murals of Eduardo Paolozzi.

As with all our infrastructure projects, we seek to carefully integrate the complex engineering below ground with the human element above. Therefore, above the Dean Street station we have built apartments in two city blocks.

Innovating through design

The light-fittings at Tottenham Court Road station nod to the stage lighting of Soho's many theatres. The perforated metal drum fittings acoustically attenuate the space, absorbing background noise which would otherwise make station announcements inaudible. The lights are placed playfully on the station soffits, mimicking the flow of passengers through the station.

The platforms are clad in GFRC panels that follow the curved profiles of the concrete tunnels. We have designed elements of the building to be prefabricated; precast brick cladding panels have been installed within the 20m tall ventilation shaft above ground.

Hawkins\Brown has delivered two other of the new Elizabeth line stations at Bond Street and Liverpool Street.

Project Summary

Project Team

Architect: Hawkins\Brown
Client: Crossrail Ltd
Structural engineer: Arup and Atkins (JV)
MEP consultant: WSP
Quantity surveyor: Crossrail Ltd
Project manager: Crossrail Ltd
Principal designer: Crossrail Ltd
Main contractor: Laing O'Rourke

Awards

  • AJ100 Awards 2016 - Architectural Collaboration of the Year - Shortlisted
  • BD Architect of the Year Awards 2016 - Infrastructure - Winner

Type in your search and hit enter