Menu

Central Surgery \

Positive healthcare design

Design and delivery of an extension with major refurbishment to an existing GP surgery within a conservation area.

Hawkins\Brown worked closely with the GPs leading the development with their bid to secure NHS grant funding through to delivering a fully compliant and positive primary healthcare facility. Practical completion was achieved in December 2019 with BREEAM rating of Very Good.

Delivering high quality spaces within budget

Central Surgery is accessible, spacious and provides modern facilities, delivered on budget. Capped fees and construction rates are some of the challenges faced in delivering healthcare facilities, however, Hawkins\Brown believe expressing excellence through design is wholly achievable on a strict budget by taking a caring and considered approach. The design of a healthcare premises should express a safe, professional image of the health service, raise staff morale and exude a positive atmosphere to visitors. Central Surgery demonstrates that these qualities, through creative design, need not be expensive.

Working closely with GP Partners

We appreciate the need to combine regional and national standards with the practice-specific needs of partners and stakeholders. We worked closely with Central Surgery’s GP partners throughout the consultation process, including iterative options, enabling feedback to improve the efficiency of the design process. Throughout this, we continued to balance the brief development with guiding principles that satisfy Clinical Commissioning Groups (CCG), regional sustainability and transformation partnership (STP) and NHS England primary and community care ambitions.

Design resilience and flexibility

We approached the brief considering the total lifespan of the project, to best deliver long term value. Primary care buildings must be flexible enough to accommodate changes in the range of services they deliver to reflect emerging needs, policy and technology. Mounting pressure on Central Surgery’s patient list from nearby housing developments made maximising the capacity of the site paramount. Flexibility is provided by the creative insertion of standardised spaces which support multi-functional uses, maximising space utilisation. Additionally, generic layouts are familiar to clinicians who may work across multiple healthcare premises aiding efficient operation. The brief developed with Central Surgery also responds to the future of healthcare delivery through Telehealth, facilitated through the design of telephony suites, further expanding Central Surgery’s capacity for patient outreach whilst making efficient use of limited space. These aspects of the brief help future-proof the development. To test the proposal, we undertook a ‘what if’ planning exercise with the client around different future scenarios to verify the design was robust.

To test the proposal, we undertook a ‘what if’ planning exercise with the client around different future scenarios to verify the design was robust.

Efficient layout and proactive engagement with planners

The Central Surgery project doubled the facility’s existing net internal area (NIA). Maximizing building envelope in a conservation area was achieved through a considerate design treatment, with early engagement with the conservation area office and a high quality sustainable architecture that relates well to its setting and the character of the locality. NIA directly links to rental revenue which is important for the long-term viability of a scheme. We worked to keep areas excluded from NIA to a minimum delivering an efficient building in terms of net to gross area. This demonstrates a successful balance between capital affordability and value of the facility over time giving our client the confidence to commit to a long-term investment that is sustainable and affordable.

x2

The extension doubled the Surgery’s floor area

“Central surgery has worked with Hawkins\Brown for over 10 years, initially carrying out a feasibility study into various site options before preparing lovely design drawings to gain support for our extension refurbishment project from the local community, the NHS business case and the planning authority. Hawkins\Brown worked closely with us as a user client to develop the detailed design, including all the room specifications to meet NHS requirements. It was very reassuring to have the support of such an experienced and professional team and our completed surgery is better than we had hoped it would be.”

Dr Deborah Kearns, Senior Partner, Central Surgery

  • Project Details
  • Lessons learnt

Project Summary

Project Team

Project Manager & QS: Synergy
Services engineer: Method Consulting
Structural engineer: eHRW
Medical planner: Fleet Architects
Acoustic consultant: Adrian James acoustics

Lessons learnt

The brief developed with Central Surgery also responds to the future of healthcare delivery through Telehealth, facilitated through the design of telephony suites, further expanding Central Surgery’s capacity for patient outreach whilst making efficient use of limited space. These aspects of the brief help future-proof the development.

Type in your search and hit enter