back button

Central Foundation Boys’ School

Bright futures

Creating state-of-the-art educational facilities in a heritage context.

Over the last 150 years, seven buildings (including a Grade II listed former county court and the Tabernacle Chapel) had been brought together in one school campus around a central courtyard. The result was a hotch-potch of spaces, increasingly under-utilised and inefficient.

We replaced the less suitable buildings with state-of-the-art general and specialist teaching facilities and improved the efficiency of the remaining buildings through targeted and sensitive refurbishment.

The school now has a new science laboratory, a partially subterranean sports hall in the courtyard and a Creative Arts Centre in the Tabernacle Chapel.

Our new cohesive campus provides the school with facilities which reflect and support its commitment to excellence; a bigger and better school for future generations on the same tight inner-city site.

Hawkins\Brown marry great design vision with a committed and steady eye for detail. This has both given us a hugely exciting design and kept this most challenging of projects moving forward.

Project details

Project name: Central Foundation Boys’ School

Location: London, UK

Services: Sustainable design, Briefing and estates optimisation

Value: £20M – £50M

Scope: Architecture, Masterplanning, Interior design

Clients: Central Foundation

Status: Live

Structural / Civil Engineer: BDP

MEP Services Engineer: BDP

Planning Consultant: Montagu Evans

Landscape Architect: BDP

BREEAM Consultant: BDP

Fire Engineer: The Fire Surgery

Project Manager: Gardiner & Theobald

Quantity Surveyor: Gardiner & Theobald

If you want to know more about our workplace work, contact Nick Gaskell

If you want to know more about our education and research work, contact Negar Mihanyar