Menu

1235 Vine Street \

Hollywood’s exemplar new mixed-use development, bringing 117,000 sf of much needed office and retail space for the growing media and creative community.

Located toward the southern end of Hollywood, the project site currently includes a bar, pawn shop, office, convenience store, warehouse, and surface parking. The new proposal would bring 109,100 square feet of office use and a total of 232 parking spaces provided via four levels of mechanical lift parking. The proposed project addresses a growing demand for creative offices in Hollywood, where an influx of entertainment and technology firms are seeking Class-A space in a tight market.

The challenge

Transitioning in scale from residential bungalows to the east, the design sensitivity establishes density into this underused, yet prominent, urban site. Sitting adjacent to the historic Villa Elaine, the mass has been carefully crafted to respect its neighbour, stepping up and away from its residential inhabitants to form a striking building form that addresses the Vine La Mirada intersection.

“I’m proud our initial design shows deference to our neighbors at the Villa Elaine while creating a contextual addition to this vital part of Hollywood.”

Matt Cooper, The Post Group

The big idea

Through a unique and site-specific design response, the project seeks to compliment the rich tapestry of uses, density and architectural styles that characterise Vine Street.

The Vine Street facing restaurant, commercial lobby and rear facing above-grade parking are organised into a unified plinth that addresses the local street scale. Referencing forms in adjacent buildings, arched openings are utilized within the plinth to create an external colonnade and display the building program. Varying the size and scale of arches provides relief and playfulness to the more rigid articulation of the frame to the upper volumes.

Distinct building volumes sit atop the plinth providing a varied series of forms, stepping down from Vine St. to the more domestic scale of the western end of La Mirada Avenue. Large roof terraces occupy the stepped mass, activating the building ‘in the round’.

The small detail

The arched colonnade provides shaded outdoor dining and seating areas to the restaurant and commercial office lobby, enlivening the streetscape and improving the human experience along Vine Street.

Project Summary

  • Project name: New workspace for Hollywood’s thriving creative community
  • Location: Los Angeles, USA
  • Type: New build, Mixed use
  • Client: The Post Group
  • Status: Concept
  • Completion date: 2022

Project Team

Project Manager: Plus Development
Executive Architect: Gruen Associates
Landscape Architect:Gruen Associates
Civil Engineer:KPFF
Entitlement Lawyer:Mayer Brown

Type in your search and hit enter