back button

New biomedical research building within Hammersmith Hospital handed over

Bringing scientists together in the Medical Research Council London Institute of Medical Sciences (MRC LMS) building

Jointly commissioned by the Medical Research Council and Imperial College London, the Hawkins\Brown-designed building provides 12,000 sqm of advanced research facilities across eight storeys.

While the biomedical research facility offers training and mentorship to a new generation of scientists,  we placed a heavy emphasis on breakout areas and circulation spaces to encourage chance encounters. Opportunities for collaboration are dotted throughout the building; the central staircase and atrium establish a visual connection between all floors as well as let ample amounts of light in. The seventh-floor café sits next to an external terrace area offering spectacular views across London.

The LMS carefully weaves together highly controlled laboratory environments with write-up neighbourhoods that have a warmer, homely feel to support researchers' sense of wellbeing.

The building is clad in subtle shades of anodised aluminum, giving it a distinct sense of identity. The entrance features perforated panels adorned with dynamic patterns inspired by research work across the LMS.

Internally, specialist facilities and multipurpose labs are designed as flexible containers that can be adapted as needs change in the future. Write-up and touchdown areas are marked by a mature colour palette of warm, neutral and balanced tones to create areas that feel homely, calm and welcoming.

Working so closely with Hawkins\Brown on this project, together transforming a complex series of technical briefs into an outstanding workplace, was absolutely fundamental to its success.

Share this: