Menu

Interdisciplinary Biomedical Research Building \

Spaces to promote collaboration

A state-of-the-art environment that supports and fosters interdisciplinary research for the School of Life Sciences and Warwick Medical School at the University of Warwick.

Hawkins\Brown started working with the University of Warwick in 2017. The Interdisciplinary Biomedical Research Building (IBRB) marks a new era for the University of Warwick Gibbet Hill Campus, which is moving towards a relationship between two departments to promote innovation through collaboration.

Our vision is to create a flagship building that becomes a benchmark for quality for the future of the campus. By establishing a clear identity for the IBRB, the facility becomes recognisable campus-wide, with its’ location providing a strong visual link to the main University of Warwick campus to the north.

The building entrance is located towards the south, with the building line respecting existing mature trees, in anticipation of a new public ‘Science Square’ being developed as part of the masterplan.

We want to promote interaction and collaboration through chance encounters created by a well designed layout. The five storey building supports a central ‘lab village’ core with open plan write-up, office space and collaboration zones located at the perimeter to activate the facade. Key to promoting collaboration are strong visual connections through the building between spaces.

The IBRB features a 400 seat lecture theatre with a large public entrance space that responds to the steep topography of the site. Our vision is to promote a feeling of inclusivity through transparency and openness of this space for all building users, visitors and the wider community.

Project Summary

Project Team

M+E Engineer: Hoare Lea
Structural and Civil Engineer: Peter Brett Associates
Landscape Architect: B|D Landscape Architects
Project Management: Turner and Townsend
Cost Consultant: Mace

Type in your search and hit enter