Menu

The Wharves Deptford \

Residential led mixed use regeneration project

Residential led master plan and mixed use scheme in Lewisham, south London, delivering 1130 homes, retail and workspace.

The Challenge

The Wharves site was historically a series of warehouse buildings clustered around the Grand Surrey Canal, which ran through the centre of the site. It is currently occupied by a mix of semi-industrial uses such as a scrap yard and storage facility. Although of strategic importance within Lewisham, the site currently blocks any pedestrian movement through it, and offers little in the way of contribution to the surrounding neighbourhoods. The context varies considerably around the site, from busy main roads, to quieter park-side streets, and post war housing estates.

We are re-instating the historic route of the Grand Surrey Canal, which was filled in around 1974.

The Big Idea

The master plan creates a series of new public spaces, connecting existing streets and public spaces, including Deptford Park and Pepys Park. A major new public space known as the Surrey Canal Way has been included at the heart of the scheme. This space follows the historic route of the Grand Surrey Canal, and connects northwards towards Surrey Quays.

A Design Code draws on the industrial history of the site, and aims to create a simple warehouse-like residential typology. Together with the unique public spaces designed by Vogt Landscape Architects, this approach aims to achieve a particular and appropriate sense of place

  • Project Details
  • Sustainability

Project Summary

Project Team

Lend Lease
HOK
Vogt
Aecom
Peter Brett Associates
Vectos
Buro Happold

Sustainability

The project aims to achieve Code For Sustainable Homes level 4, and BREEAM excellent. It utilises an on-site energy centre, an advanced rainwater attenuation system, and allows for large areas of rooftop photovoltaic cells. 80% of available roof area has been allocated to green or brown roofs, increasing the biodiversity of the site.

Type in your search and hit enter