Menu

Shrewsbury House Preparatory School \

Aiming high

The aim of the masterplan is to ensure the school estate is developed in a holistic way addressing the short, medium and long term aims.

The Challenge

Currently the large school estate provides many facilities but does not meet the high standards and aspirations of the School Trust. As such the Trust have undertaken to develop a masterplan to address this shortfall as well as providing additional teaching space enabling the school to expand pupil numbers to 372.

Whilst frequently named as one of the premier Preparatory Schools in England, Shrewsbury House School Trust recognised the need to develop the existing facilities and amenities to meet the changing demands of the pupils and the expectations of parents. A collaborative consultation process established a clear brief to fulfil the school’s vision to provide an excellent and inspiring learning environment across the entire curriculum whilst refining circulation around the site and improving staff facilities.

The Big Idea

The design marries both refurbishment of the existing accommodation and the provision of new buildings to create a coherent school estate with clear circulation and appropriate teaching spaces to support the educational aspirations. A new build two-storey corner block containing teaching, dining and sports changing accommodation is proposed. Its location to the rear of the existing Shrewsbury House forms new edges to the north and east of the school, creating a quadrangle at the heart of the plan. The elevation to the quadrangle is animated with walkways and stairs, this external circulation ensures social interaction and creates a vibrant environment.

The form and materiality of the new building are contextually responsive. Cited adjacent but subservient in scale to the main house, a building of Townscape Merit, the new building is proposed as the ‘fourth gable’, reflecting the characteristics of the existing gables, but with its own strong identity. The change in materiality of the brick plinth at ground floor with lighter weight timber cladding at first floor level reflects the material banding of Shrewsbury House.

Project Summary

Project Team

Structural Engineer: Morph Structures
M&E Engineer: Max Fordham LLP
Landscape Architect: BD Landscape Architects
Cost Consultant: Stockdale
Acoustic Engineer: Max Fordham LLP

Type in your search and hit enter