Menu

Tech Landmarks, The University of Hong Kong \

A landmark science and technology facility

A £180million new-build facility dedicated to interdisciplinary science and technology research at the University of Hong Kong (HKU), situated at the intersection of dense university campus and the lush green backdrop of Victoria Peak.

These state-of-the-art facilities will underpin programmes of international recognition at the HKU. The proposal consists of four individual landmark buildings, providing approximately 15,000sqm of new research space for the Faculty of Engineering and the Faculty of Science.

The challenge

Situated on a high-profile site in dense surroundings at the top of the HKU campus on Hong Kong Island, the Tech Landmarks unite various science and technology disciplines.

The facilities will accommodate a range of research activities on a difficult and constrained site. These include highly specialised, technically-challenging research spaces such as a fabrication clean room and material characterisation facilities, which are highly susceptible to site vibration and require onerous servicing criteria.

The big idea

Four different landmark buildings are proposed, each dedicated to specialised research themes and each featuring a distinct visual identity expressed in the façade treatment.

The four buildings are connected by a central link building, which forms the social heart of the scheme - an open and visually connected environment which aims to foster collaborative working, encouraging social interaction and serendipitous meetings.

Working from the inside out

The interior design strategy is driven by three factors: creating an innovative workspace, promoting wellbeing and creating building identities. The design is driven by extensive research into the workplace of the future – spaces are designed to be flexible and adaptable.

A coherent building identity is achieved through the application of colour, choice of material finishes, as well as the careful design of joinery, furniture and wayfinding signage.

The small detail

In-between spaces are just as important as the main laboratories: it’s here where informal interaction between researchers and cross-fertilisation of research streams will happen, creating an inspiring environment that will attract the very best researchers in their respective fields.

  • Project Details
  • Collaboration
  • Lessons learnt

Project Summary

Project Team

Services Engineer: Buro Happold
Façade Consultant: Buro Happold
Local Architect: Wong & Ouyang Architects
Local Structural Engineer: Wong & Ouyang
Local Services Engineer: WSP
Local Acoustic consultant: SM&W
Local QS: Beria

Collaboration

We have been appointed to lead on international best practice for lab and façade design, whilst collaborating with a local Hong Kong team to adhere to local statutory regulations.

Lessons learnt

Two members of staff from the London office relocated permanently in Hong Kong for the duration of the design period and were backed up by a London-based team. This enabled us to work closely with the client and local design team. The time difference also enabled us to provide a near-24-hour continuous design service.

Type in your search and hit enter