Menu

Department of Statistics, University of Oxford \

Creating a new identity

The existing mathematical institute is a prominent modernist building in Oxford. Working with the department of statistics, we relocated, delivered and re-branded the building to create a new home.

The Challenge

The department is currently spread across three sites in Oxford, which restricts collaboration between researchers and research networks, preventing development in teaching and the future growth of the department.

Despite this, in 2014 Oxford’s Mathematical Sciences submission for Research Excellence Framework (REF) was ranked overall best in the UK.

The Big Idea

Our design creates a new identity for the department, consolidating the department into one building. The internal layout has been reconfigured to facilitate collaboration and build on their REF successes.

New teaching spaces allow department leads to teach within their department hub rather than being spread across the university, strengthening their position within the University of Oxford.

“Our new building has transformed our working environment. The range of different interaction areas, teaching spaces and offices is allowing our large department to come together and collaborate and work more efficiently. The use of glass walls with manefestations linked to our research has brought an identity to our research space... making a lasting impression on visitors.”

Jonathan Marchini, Professor of Statistical Genomics, University of Oxford

The Small Detail

We worked hard to maximise the potential within the existing building by opening up the ground floor, turning segregated small spaces into an open plan collaboration area. We used the existing rear entrance to link two separate areas of the building, using small interventions to create maximum impact on the usability of the building.

Throughout the design process we worked closely with the users to develop an interior design strategy which incorporates bespoke manifestation design that reflects their varied statistical research. The users were keen for the interiors and furniture to reflect a modern, vibrant forward thinking department, which was lacking from their previous facilities.

All windows were replaced and upgraded to enable the building to be naturally ventilated securely with night purging panels. This incorporates bespoke oak framed SSG windows with anodised aluminium purge panels. This window detail builds upon our previous work at New Radcliffe House, University of Oxford and Royal Veterinary College student accommodation.

Project Summary

  • Project name: Department of Statistics, University of Oxford
  • Location: Oxford, UK
  • Sectors: Education, Workplace
  • Services: Architecture, Interior Design
  • Value: £5m
  • Type: Refurbishment
  • Client: Department of Statistics
  • Funder Client: Oxford University Estates Department
  • Status: Complete
  • Completion date: 2016

Project Team

Project Manager: Ridge & Partners 
Cost Consultant: Turner & Townsend
Services Engineer: Hurley Palmer Flatt
Structural Engineer: Peter Brett Associates
CDM Consultant: HCD Group
Acoustic Consultant: Buro Happold
Chartered Town Planners: JPPC
Building Control: HCD Group
Contractor: Prime Construction 
Landscape Architects: B|D Landscape

Awards

  • Oxford Preservation Trust Awards 2016 - Commendation

Type in your search and hit enter