Menu

Anglia Ruskin University Cambridge Campus \

The transformation of the gateway to the Anglia Ruskin Campus in Cambridge was a catalyst for its re-development over the following five years.

Anglia Ruskin University suffered from an anonymous, outdated building in the centre of Cambridge. Behind this a cramped arrangement of car parking and service yards spread across their valuable estate. As a first step, we agreed a Development Plan with the planning authority that responded to their sustainable policies by removing all the parking. In place of tarmac car parks we created a series of green, pedestrianised courtyards. These are linked to the busy East Road, by a vibrant student street with bars, rehearsal and performance spaces and the student union services.

The University won planning permission, to replace the poor trees that screened the entrance with a new canopy to create an urban scaled 'front door' for the University. The Helmore Building was overclad, extended and opened up to the new pedestrian court to the south. This has become the focus of the Campus and the University's marketing to new students.

Project Summary

  • Project name: Anglia Ruskin University Cambridge Campus
  • Location: Cambridge, UK
  • Sector: Education
  • Service: Architecture
  • Value: £20m
  • Type: Regeneration, New build
  • Client: Anglia Ruskin University
  • Status: Complete
  • Completion date: Pre 2005

Type in your search and hit enter