Menu

The Bartlett - NLQ Building Review \

New London Quarterly Autumn 2017 issue takes a look at The Bartlett's reworking of its 22 Gordon Street home, through the eyes of the client, architect, user and engineer. 

The Client's Account

... Hawkins\Brown came on-board in 2012 to do a refurbishment of Wates House. The original brief of essentially 'replacing the windows, fixing the toilets and a potential two-storey extension' fell short of the mark. They proposed something more radical, which would enable the number one architecture school in the UK to flourish, but it required a holistic rethink about our estate as a whole. ...

“The studio space itself is easily adaptable to research and design projects, and there's definitely a renewed sense of pride in the building.”

Velvet Young Graduate from The Bartlett

The Architect's Account

... We achieved this through intensive engagement with a broad range of stakeholders from within the faculty, across UCL Estates and at statutory bodies such as LB Camden. Time spent listening and reflecting on their priorities led us to propose the more radical transformation of the building that was ultimately delivered. ...

The Student's Account

... Back in the Bloomsbury campus, we're now starting to settle into the space. So far, it fulfils our needs - it's bright and open, with views over London and accessible entrance and exhibition space. We finally have enough informal meeting and crit spaces throughout the building, and are now able to showcase work in new ways and invite the public into our space. ...

The Structural Engineer's Account

... Working on the project was challenging, but ultimately incredibly rewarding to see how the impact of an aggregated series of structural interventions unlocked the architectural potential of the building. 

Type in your search and hit enter